La catalanitat de Colom: L'únic objectiu que guia el meu estudi és el de conèixer la veritat de l'origen de Colom i sempre he intentat actuar seguint una metodologia estrictament científica. La meva condició de ser català, de naixement i cultura, s'ha convertit en un «handicap» davant d'uns futurs lectors que hagin d'avaluar els meus treballs, ja que segurament pensaran, que em mouen exclusivament motius patriòtics per poder incloure a aquesta gran figura de la història universal dins el «Panteó de la Glòria» de la història de Catalunya. I aquesta apreciació del meu treball no és la que jo considero correcta, ja que, repeteixo, sempre he intentat assolir el màxim nivell científic en ell i per això he col · laborat amb professors universitaris de diverses especialitats i, entre tots, hem utilitzat diverses ciències auxiliars de la història per aconseguir la veritat, no sempre amb èxit, com en el cas de les mostres de ADN descrites al final del llibre.
El origen catalán de Colom: El único objetivo que guía mi estudio es el de conocer la verdad del origen de Colón y siempre he intentado actuar siguiendo una metodología estrictamente científica. Mi condición de ser catalán, de nacimiento y cultura, se ha convertido en un «handicap» ante unos futuros lectores que hayan de evaluar mis trabajos, ya que seguramente pensarán, que me mueven exclusivamente motivos patrióticos para poder incluir a esta gran figura de la historia universal en el "Panteón de la Gloria" de la historia de Cataluña. Y esta apreciación de mi trabajo no es la que yo considero correcta, ya que, repito, siempre he intentado alcanzar el máximo nivel científico en él y por eso he colaborado con profesores universitarios de diversas especialidades y, entre todos, hemos utilizado varias ciencias auxiliares de la historia para alcanzar la verdad, no siempre con éxito, como en el caso de las muestras de ADN descritas al final del libro.
Tots els articles de Luis Ulloa Cisneros (1927 - 1936):
Hi ha diversos motius que ens han mogut a preparar aquest recull d’articles escrits per l’historiador peruà Luís Ulloa i Cisneros entre els anys 1927 i 1936. El primer any citat fou el de la publicació del seu primer llibre a Paris en el que defensava la teoria de l’origen català de Cristòfor Colom i el segon any citat fou el del seu traspàs a Barcelona el dia 9 de febrer del 1936. Tots els articles recollits, doncs, són d’aquest lapse de temps de quasi bé nou anys, que foren de gran intensitat vital i emocional per Luís Ulloa. Malgrat que hem intentat recopilar tots els articles coneguts d’aquest període, el lector observarà que es concentren en l’etapa 1927-1932, i que no hem pogut trobar cap article seu posterior a aquest darrer any de 1932. Les raons d’aquest silenci només les podem atribuir a la precària salut de Luis Ulloa, a la seva edat avançada i, també, per què no, a un recel de l’autor a rebre nous atacs a la seva activitat de recerca i divulgació. Qualsevol informació complementària sobre la existència d’altres articles d’Ulloa serà molt benviguda per la nostra part.
En primer lloc, el motiu principal que ens guia en publicar aquesta sèrie d’articles no pot ser altre, que el de retre homenatge a Ulloa per la ingent tasca en favor de l’estudi i divulgació de la teoria de l’origen català de Cristòfor Colom de la que en fou primer defensor i divulgador. El segon i principal motiu d’aquesta edició és el de poder presentar als lectors tots aquells escrits de Luís Ulloa publicats a la premsa diària, revistes i altres publicacions especialitzades de tot el món, que actualment costa molt d’aconseguir localitzar i llegir. La seva publicació vol ser un important complement a tot allò que Ulloa va publicar en els seus llibres editats en vàries llengües com la francesa, la catalana o la castellana.
Finalment, un darrer motiu que ens ha esperonat a fer aquest recull i aquesta publicació, ha estat la voluntat de recuperació de l’entusiasme, de l’embranzida originària que nasqué en tota la intel·lectualitat catalana en el moment de la publicació de la teoria de Ulloa, ja que , en el moment en que es troben actualment les recerques en aquest any 2010, considerem que hi ha un procés d’estancament que cal tornar a redreçar. Hem de ser conscients que, malgrat el temps transcorregut des del 1927, la teoria de la catalanitat de Colom no ha aconseguit obrir-se pas com a la alternativa vàlida i definitiva a la teoria ortodoxa del Colom genovès. Si aquesta és la situació actual, és en part degut a la manca de proves documentals fefaents a favor de la teoria catalana i en gran part, també, a la aparició d’innombrables teories i escrits, suposadament a favor de la teoria catalana, que, sense cap mena de fonament científic, han desvirtuat les bones raons inicials de la teoria de la catalanitat de Colom, tot presentant hipòtesis inversemblants o demostradament falses, que han anorreat la poca credibilitat obtinguda sostingudament des del 1927 en el món acadèmic de tot el món per la teoria de Ulloa. A manca d’un estudi científic, seriós i rigorós, en els arxius històrics, els nous falsaris de la teoria de la catalanitat de Colom es decanten ja obertament cap a la fabulació i cap a camps molt poc científics com la càbala, les teories esotèriques relacionades amb el món del catarisme o dels templers, les confabulacions masòniques i tota altre mena d’estudis que no aporten cap certesa científica a tot aquest procés, ans tot el contrari. Amb aquesta publicació volem proposar un retorn a l’origen, un retorn a la recerca històrica seriosa i calmada, sense presses, pam a pam, però que ens serveixi per bastir un edifici teòric sòlid i consistent i, si en aquest procés hem de rectificar alguns dels principis en que s’ha basat fins ara la teoria de la catalanitat de Colom, es rectifica, encara que haguem d’esmenar la plana del “magister dixit” de qui sigui, fins i tot del propi Ulloa.
TREBALLS PUBLICATS:
2023
“Cristòfor Colom fou un jueu sefardita", publicat a Armoria N.12.
2021
“L'expansió turca a la Mediterrània als segles XV i XVI: els saqueigs de Maó (1535) i de Ciutadella (1558)", publicat a Armoria N.10.
2020
“Tres documents del segles XV i XVI recuperats de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona”: Venda del Castell de Calonge (1488); Carles V i la Pesta a Barcelona (1519-1520); Cartes d’Antoni Joan, notari al seu germà i al seu nebot residents a Sicilia, amb referències a l’emperador CarlesV.
ARMORIA, núm. 9, p. 23- 46. ( Abril 2020).
“Martín Alonso Pinzón, pirata a Provença els anys 1466-1467?
ARMORIA, núm. 9, p.47-56 (Abril 2020)
2018
“1472, Capitulacions de la ciutat de Vich amb el rei d’Aragó Joan II”; Revista ARMORIA;núm 7, p. 321-356 (Maig 2018).
“Carta del gran Mestre de l’orde de Sant Joan de l’Hospital de Jerusalem (Philippe des Viliers de l’Isle –Adam) demanant ajuda davant l’arribada d’una gran armada turca a Rhodes, el 17 de Juny 1522”; (Sebastià Montsoriu i Genís, heterònim).
ARMORIAM núm.7, p. 357-364 (Maig 2018).
2017
“Cristòfor Colom: ciutadà de València i Genovès de Nació”; ARMORIA; número 6, Abril 2017. Istitució Catalana de Genealogia i Heràldica. Text Complet.
“Cristòfor Colom: ciutadà de València i “Genovès de Nació”, Setmanari El Temps Núm. 1701 (17 de gener del 2017) València.
2016
“Colom i René d’Anjou: Colom a Marsella 1471-1473. Una recerca als arxius històrics provençals”, Armoria; Revista de la ICGH, n. 5, p.137-164. 2016.
“Llibre copiador del Diplomatari del Castell de Pinós” . Armoria, Revista de la ICGH, n.5, p. 200-226 (2016).
2013
“Nous documents dels Colom de Cardona de València: donació del pare Romà Fortuny a la Biblioteca de catalunya” Revista Armoria; N. II, pp.23-35.
“València, bressol del descobriment d’Amèrica?”, Revista Armoria; N II, Pp.36-45.
2012
“Tots els articles de Luis Ulloa Cisneros (1927 – 1936)”
Francesc Albardaner / Jordi Marí i Salvador.
Centre d’Estudis Colombins – Òmnium Cultural (Barcelona).
2011
“La Catalanitat de Colom: Ciència històrica o fanatisme patrioter”.
Institució Catalana de Genealogía i Heràldica.
“La Relación de Fray Ramón Paner sobre las costumbres de los indios
De la Isla Española fué escrita en catalán?” Article publicat dins del
Llibre:
“Mitología Taína o Eyeri. Ramón Paner y la Relación sobre las Antigüedades de los Indios”: Ángel Rodríguez.
Editorial Nuevo Mundo, San Juan de Puerto Rico. 2011
Agost:”Surname and Y Chromosome in Southern Europe: a case study with Colom/Colombo”
Autors: Francesc Calafell, José Antonio Lorente, Francesc Albardaner, Luis Javier Martínez González, Olga Rickards. European Journal of Human Genetics
Juliol:“Columbus, corsair, and the Pinzón Brother, pirates, in the Mediterranean before 1492”; The Northern Mariner/ Le Marin du Nord. VOL. XXI, N.3Journal of the Canadian Nautical Research Society (Canada). July 2011
2010
“Cristòfor Colom i Badalona: una relació fictícia?”
“Carrer dels Arbres N.21”. Revista-Anuari de Museu de Badalona. Desembre del 2010 (Pàgines 47 a 64).
2006
“A mariner with crippling Arthritis and Bleeding eyes”.
The American Journal of the Medical Sciences – September 2006. Volume
332- Issue 3:.Co-autors: Frank C. Arnett, Philip A. Mackoviack, Charles
J.Merrill i Francesc Albardaner Llorens
2002
Book Review: “Giovanni Caboto e le vie dell Atlantico Settentrionale: Atti del Convegno Internazionale di Studi. Roma 29 Settembre-1 Ottobre 1997”. IMAGO MUNDI. The International Journal for the History of Cartographie. Volume 54. July 2002.
2000
“John Cabot and Christopher Columbus revisited”; The Northern Mariner/Le Marin du Nord. Vol X, No. 3 (July) pag. 91. Journal of the Canadian Nautical Research Society (Canada),
1994
“Joan Cristòfor Colom: in the Crossroads of Social Intolerance”; The Catalan Contexts of Columbus; Proceedings of the Third Catalan Symposium (Catholic University of America 1992), Peter Lang Publishing Inc. New York.
1992
“La storia delle nazioni europee in cerca di stato”; Atti del convegno internazionale su “La scoperta colombiana e la cultura europea contemporanea”; Erice 22-27 Aprile 1992. Accademia Nazionale di Scienze, Lettere e Arti di Palermo
1992
“Els cinc germans Colom”. Colom i el món català .Pg. 83-84. Editorial Dalmau. Barcelona.
1991
“El misteri de Colom”. Presència 23-29 (Girona, Juny 1991); 12-21. Rept. al Butlletí del Centre d’Estudis Colombins n. 2 (Barcelona).
Revista Armoria: (https://raco.cat/index.php/Armoria/issue/archive)
ARTICLES PUBLICATS AL CENTRE D’ESTUDIS COLOMBINS
2010
“Tot comentant fitxes de Ricard Carreras Valls”
“Colom i elCardenal Don Pedro González de Mendoza”
“Els Coma i els Colom del Rosseló”
“Les fantasies imbècils de Mussolini”
2009
“16 cartes inèdites de Luis i Bolívar Ulloa”.
“Qui fou Guillem Coma?”.
“La “dictablanda” del general Berenguer i Colom.”
“Més fonts documentals sobre el plet de Veragua”.
“Epistolari d’Enric Mitjana de las Doblas amb Luís Ulloa”.
“Una taça d’aigua”
“Ulloa: Informe a la Real Academia de la Historia”
“Aproximacions tribals a la historiografia colombina”
2008 -
“Els Colom al servei de França”
“Constança Colom i Montrós, monja de Pedralbes.”
“Les famílies Colom i Cabot de Sant Boi de Llobregat”.
“Luis Ulloa i els testaments de Colom”.
“Jean de Gallarboys i Guillem de Casanova, àlies Colom.”
“El manuscrit 431 de Yale.”
“Colón Geronés” de Juan Sánchez.
“1927: Rèplica a Ulloa.”
“Llindars: Bressol de Colom.”
“Colom: un bord Trastàmara.”
“Dues cartes de Luis Ulloa i Cisneros.”
“El testament colombí de Rocard Carreras i Valls”.
“Una visita als arxius i biblioteques de Paris”.
“Any 1930: Josep Tarré, prvre. Critica Ulloa”.
2007
“Monument a Cristòfor Colom a Barcelona”
“Les anàlisis comparatives de l’ADN del coremosoma Y d’Hernando Colom Amb els llinatges Colom i Colombo.”
“Troballes de Ramon Navarro a l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona”.
2006
“Bilbeny entre la fantasia i la desinformació.”
“Dona Filipa de Aviz”.
“Cristòfol Colom i Capafonts: una llegenda desconeguda. BCEC N. 36 ( Desembre del 2005)
“La teoría catalana de Cristòfor Colom a la conferència històrica clinico-patològica de la Universitat de Baltimore” BCEC N. 35 ( Juny-Juliol 2005)
“La canonització de Colom: el Vaticà es treu les pusses de sobre” BCEC N.34 (Desembre del 2004)
“MK el misterios comentador i descobridor dels catalanismes a la primera carta de Colom impresa a Barcelona l’any 1493” BCEC N. 32 (Febrer 2004)
“L’arxiu de temes colombins de Bonaventura Aran i Ferrer” BCEC N 29 (2002)
“L’origen català de Cristòfol Colom”. Comentaris a l’article de Lluis Ulloa al diari La Publicitat del de 1931. BCEC N.29 (2002)
“Reflexions sobre l’época i l’autor dels descobriment del Nou Món”. Quaderns d’Estudis Colombins n. 4 (1998).
“Els Colom de Santa Coloma de Queralt” . BCEC N.23 (1999)
“L’arxiu Colombi de Barcelona de Jaume Colomer i Montset”. BCEC n.22 (1988)
“Tarroja, Torroja, Terroja = Terra Rubra?” BCEC n.14 (1993)
“La divulgació del descobriment des de Barcelona”. BCEC n. 9 (1993)
“La casa dels Colom a Barcelona. Enric Mitjana de las Doblas” BCEC. N.10 (1993)
“Tot anat a la saga dels cinc canonges Colom” BCEC n.10 (1993)
“Els Colom de Barcelona i l’ascendència del Descobridor”. BCEC n. 5-6 (1992)
“Els cinc germans Colom”BCEC N. 5-6 (1992)
“Seguint la pista de Leandre Coscó” BCEC n.4 (1991)
“Era el clergue gironí Joan Colom el descobridor? BCEC n.2. pag. 3-6 (1991)